Iarna se apropie cu pași repezi și este bine să avem curtea pregătită pentru a face față provocărilor sezonului rece: noroi și bălți de la zăpada care se topește, polei care ne poate pune în pericol, un peisaj înghețat, lipsit de vitalitate.
În comparație cu betonul amprentat/simplu și piatra naturală, pavajele vibropresate sunt cele mai indicate, mai ales din punct de vedere al ciclurilor de îngheț-dezgheț, mai exact vorbim despre rezistența lor crescută la gelivitate.
Sfaturi utile de curatare si intretinere pavele iarna:
Iată cateva sfaturi utile pentru a pava curtea în luna noiembrie cu pavele vibropresate, întâmpinând sărbătorile de iarnă în straie noi, elegante și rezistente.
1. Au cel mai înalt grad de rezistențăS-au dovedit a fi soluţia ideală pentru amenajarea zonelor de acces, datorită procesului automatizat de fabricaţie ce presupune turnarea betonului semi-uscat cu ajutorul vibropresei hidraulice. Rezultatul este rezistenţa îndelungată la uzură.
2. întreținere minimă, ușor și ieftin de efectuat
Pavelele vibropresate au nevoie de o întreţinere minimă pentru a-şi păstra aspectul. Pe timpul iernii, de exemplu, este recomandat să le curățați de zăpada abundență la scurt timp după depunerea ei. În cazul apariției unor accidente – pete de ulei, rugină sau diferite materiale de construcţie (var, ciment, etc.) – acestea pot fi indepartatete cu solutii de curatare, solutii de intretinere Se recomanda realizarea lucrarilor de intretinere anual, inainte de venirea iernii. Pentru a mentine sau intensifica culoarea pavelelor se pot folosi solutii de impregnare sau de intensificare a culorilor. Descopera cele mai simple metode de curatare, pentru pastrarea unui pavaj impecabil aici: www.nano-auto.ro
3. Nu îngheaţă, prin urmare risc scăzut de polei
Suprafata pavelelor este relativ poroasa, ceea ce le confera aderenta crescuta. Astfel, posibilitatea formarii poleiului pe timp de iarna este limitata, iar riscul de alunecare devine nesemnificativ.
Cand insa zapada se topeste si temperaturile devin brusc negative, apare riscul de aparitie a poleiului. In acest caz, este recomandat a se presara nisip cu granulatie 1-4 mm sau un amestec de nisip –criblura, disponibil in magazine de specialitate
4. Au o aderență crescută
Pavajul din beton vibropresat isi mentine zeci de ani aspectul initial, daca este ingrijit corect, in special iarna. Suprafața pavelelor este relativ poroasă, caracteristică ce le conferă condiții de aderență crescută. Astfel, posibilitatea formării poleiului pe timp de iarnă este limitată, iar riscul de alunecare devine nesemnificativ.
NOTA: Nu, nu folosi sare pentru a topi zapada sau gheata! Aceasta poate afecta in timp atat durabilitatea, cat si aspectul pavelelor. Este foarte important sa protejati pavelele de subtante chimice precum acizi, clor sau saruri. In plus, amestecul rezultat din sare si topirea zapezii este nociv pentru plantele din jur.
Alege, in schimb, produse pentru deszapezire din magazine specializate, care nu afecteaza nici pavelele, nici mediul inconjurator.
5. Varietate largă de forme, culori și texturi
Poți alege pavele vibropresate monocrome, colormix (amestecuri de culori) sau în degrade-uri, suprafața putând fi netedă, neregulată, “spălată” sau antichizată. Producătorii de renume au în paleta coloristică peste 25 de culori și nuanțe, în culori reci și calde, astfel încât alegerea ta să fie ușurată.