NANOMAX, NANOSTONE

Cum scapi de Eflorescența alba de pe pavaj și piatra: Cum îndepărtezi și previi depunerile inestetice de pe pavaj

EFLORESCENTA ALBA
Cum scapi de Eflorescența alba de pe Pavaj și piatra?
Efectul negativ al acumulării sărurilor în interiorul pavajului poate fi destul de problematic. Acest fenomen poate duce la umflarea sau expansiunea materialului suport, exercitând o presiune semnificativă asupra structurii. Ca rezultat, suprafața poate începe să se exfolieze sau să se degradeze, afectând astfel durabilitatea și aspectul estetic al construcției. Suprafețele realizate din pavaj sau caramida sunt deosebit de sensibile la acest fenomen, fiind expuse la atacul eflorescenței. Umiditatea joacă un rol crucial în formarea depunerilor de sare pe suprafața acestor materiale, deteriorându-le treptat structura. În plus, sigilarea cu un produs care astupă porii și nu lasă materialul să respire poate duce la deteriorarea materialului suport.

Excesul de săruri acumulate în material poate duce la umflarea suprafeței și la exfolierea acesteia. Apare astfel fenomenul cunoscut sub numele de eflorescență albă, vizibil sub forma unor pete inestetice albe. Mai jos găsiți explicatia procesului chimic și explicatia acestuia.

Procesul apariției eflorescenței albe pe pavaj:

Oxidul de calciu este forma principală a calciului, obținută după tratamentul termic al pavajului la temperaturi de peste 825°C. Oxidul de calciu (CaO, var nestins) reacționează ușor în contact cu umiditatea sau apa pentru a forma hidroxid de calciu (Ca(OH)2, var hidratat sau stins):

CaO(s) + H2O(l) → Ca(OH)2(aq)

Hidroxidul de calciu poate reacționa cu ușurință cu dioxidul de carbon din mediul înconjurător, formând carbonat de calciu alb: (eflorescența albă)

Ca(OH)2(aq) + CO2(g) → CaCO3(s) + H2O(l)

Explicație: Când plăcile de pavaj sunt supuse la temperaturi foarte înalte în timpul procesului de fabricație, substanța numită oxid de calciu este formată. Atunci când acest pavaj ajunge în contact cu apa, acest oxid de calciu reacționează cu ea și formează o substanță numită hidroxid de calciu, care este cunoscută sub numele de var stins.

Astfel, dioxidul de carbon din aer “reacționează” cu hidroxidul de calciu și formează o substanță solidă numită carbonat de calciu. Acest lucru este cunoscut sub numele de eflorescență albă găsită pe suprafața pavajului sau a altor materiale de construcție. Este un proces natural care are loc în medii umede și conținând dioxid de carbon, cauzând acea depunere albă observată pe suprafața de pavaj.

În continuare, vom explora cauzele care stau la baza eflorescenței și vom propune soluții eficiente pentru combaterea acesteia.

  1. Umiditatea și acumularea de apă în interiorul suprafeței favorizează dizolvarea sărurilor și distribuirea lor în întreaga structură. Odată ajunse la suprafață, sărurile dizolvate se evaporă, lăsând în urmă pete albe de eflorescență. Aceste săruri pot include carbonat de calciu, sulfat de calciu sau alte minerale.
  2. Componenta materialului: Un conținut mare de sărurile menționate mai sus creează pete albe. Aceste pete au caracteristici distructive asupra materialului suport.

Pentru a preveni eflorescența albă, unii producători recomandă spălarea cu apă din exces a suprafeței. Acest proces va menține suprafața umedă în permanență, scoțând astfel la suprafață eflorescența albă. Este îmbucurător că există soluții pentru a remedia această problemă.

Clătire cu apă în exces: Pentru a preveni eflorescența albă, unii producători recomandă spălarea cu apă din exces a suprafeței. Acest proces va menține suprafața umedă în permanență, scoțând astfel la suprafață eflorescența albă. Această operațiune se va repeta ori de câte ori veți vedea pete albe ieșite, ceea ce duce la consum de timp și energie.

Aplicarea unui lac de suprafață: O altă metodă de a combate eflorescența albă este aplicarea unui lac pe suprafață. În loc să tratăm problema de la rădăcină, o vom “masca”. Aplicarea unui lac pe o suprafață cu eflorescență albă va duce, în timp, la exfoliere și descuamare.

Tratarea și impermeabilizarea suprafeței: Pentru acest pas, veți avea nevoie de un detergent pe bază de acizi și de un impermeabilizant pentru a bloca ieșirea eflorescenței. Detergentul trebuie să fie pe bază de acizi naturali, cum ar fi Cleaner Pro pe bază de acid natural concentrat, potrivit pentru îndepărtarea eflorescenței și a mucegaiului. Ingredientele detergentului Cleaner Pro, pe lângă dizolvarea depozitelor de sare, au capacitatea de a schimba compoziția chimică a cationilor cheie responsabili.

Aplicare:

Detergentul se aplica prin pulverizare, diluata cu 3-4L apa sau concentrata, in functie de gradul de impreganre al petelor, dar si de gradul de porozitate. Se va freca cu o perie( nu foarte abraziva), iar apoi se va clati cu apa din abundenta. 

Dupa acest pas urmeaza impermeabilizare, dar nu inainte de a ne asigura ca suprafata este perfect uscata. Ca sfat va recomand sa lasati mai multe zile sa treaca pana la momentul impermeabilizarii. 

Impermeabilizarea suprafetei, recomandam Nanomax Impermeabilizant pentru Piatră, Pavaj și Beton, deoarece nu creeaza o pelicula de plastic pe suprafata aplicata. Acest produs este conceput să ofere o protecție de înaltă calitate împotriva pătrunderii apei și a altor agenți dăunători, prevenind astfel formearea eflorescentei albe și măcinarea betonului. 

Avantajele obtinute in urma aplicarii Nanomax Impermeabilizant pentru Piatră, Pavaj și Beton

  1. Chiar și după 5 ani, produsul va menține 95% din funcționalitatea sa inițială, ceea ce asigură o durabilitate deosebită pe termen lung.
  2. Produsul oferă o rezistență excelentă la radiațiile UV, protejând astfel suprafața tratată împotriva deteriorării cauzate de expunerea la soare 
  3. Tehnologia inovatoare bazată pe nano-particule permite suprafeței tratate să respire, contribuind astfel la mentinerea pavajului.
  4. Prin intermediul acestei tehnologii avansate, cantitatea de apă se va evapora eficient, fără a se mai acumula în interiorul suprafeței tratate, prevenind astfel depunerile de eflorescenta alba

Acest produs oferă o soluție completă pentru prevenirea și oprirea procesului de formare a sarurilor, garantându-vă că veți economisi timp în viitor..

Pentru mai multe informații și pentru achiziționarea produsului Nanomax Impermeabilizant pentru Piatră, Pavaj și Beton, vizitați site-ul oficial Nanomax.ro sau contactați echipa lor pentru consultanță și asistență personalizată. Optând pentru acest produs, veți beneficia de o soluție de înaltă calitate și de încredere în protejarea și neutralizarea eflorescentei albe în condiții optime pentru mulți ani de acum încolo.

Detergent Eflorescenta Alba si Mucegai Pavaj si Beton, NanoMax

 

Impermeabilizant Piatra/Pavaj/Beton Amprentat, Decorativ, Efect Natural Sigilare + Protectie Nano, NanoMax, 4 L

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *