NANOSTONE

Cat de important este folosirea unui impermeabilizant pentru beton.

impermeabilizant beton

Fiind rezistent si durabi, betonul este cel mai important si cautat material.  Cu toate acestea, structura betonului este poroasă asta inseamna ca îi permite să absoarbă apa și sărurile solubile, care pot fi distructive.

Mai mult, atunci când constructia de oțel este încorporată în beton pentru a-i crește rezistența, absorbția betonului de săruri, în special a clorurilor, va provoca în cele din urmă probleme de degradare, adica macinarea betonului.

Prin urmare, utilizarea unei protectii împotriva factorilor de mediu poate fi esențială pentru păstrarea funcției sale în timp. Aplicarea impermeabilizantilor de beton pe suprafețe de beton noi sau existente este o soluție de preventie.

Impermeabilizantii pentru beton sunt hidrofobi, împiedicând apa și clorurile să pătrundă în beton.

O data aplicata protectia, impermeabilizantii funcționează atat la interior, cat si la exterior, eliminând sau reducând patrunderea apei și a sarurilor solubile, cum ar fi clorurile, în stratul de beton poros. Impermeabilizantii sunt în general destinați utilizării unde betonul este expus frecvent la umiditate.

 Suprafețele ideale cu beton care trebuie impermeabilizante sunt: Blocurile, zidăriile, zonele de parcare exterioara sau alte zone placate cu beton.

Cum alegem cel mai durabil impermeabilizant?

Pe piata se gasesc o varietate de tipuri de impermeailizanti, dar impermeabilizantii pe baza de apa sunt cei mai frecvent utilizati. Alte tipuri de impregnanti includ soluții de ulei de in (diluate cu solvenți), precum și materiale acrilice, epoxidice și poliuretanice.

Compușii pe bază de apa sunt printre cei mai folositi impermeabilizanti, deoarece rezistă la oxidare și oferă o bună stabilitate termică și rezistență la căldură, în comparație cu compușii chimici tipici. Au, de asemenea, o bună rezistență la radiații ultraviolete (lumina soarelui) și la apă, ceea ce le face materiale ideale hidrofobe. Natura hidrofobă a impregnantului pe bază de apa respinge apa de pe suprafața betonului, provocând picături de apă.

 Impermeabilizantii pe bază de siliciu includ silani, siloxani și silicați. În timp ce silanii și siloxanii funcționează prin pătrunderea betonului și umplerea porilor, silicații funcționează într-un mod diferit. Aceste materiale reacționează cu hidroxidul de calciu din beton și în esență blochează, mai degrabă decât umple, porii. Unele produse de impermeabilizare cu silicat sunt, de asemenea, numite densificatoare, deoarece „întăresc” suprafața superioară. Aceste produse de densificare sunt de obicei utilizate pentru suprafețele de beton lustruit

Alte produse „sigilante” care se bazează pe rășini organice, cum ar fi acrilicele, epoxidele sau poliuretanii, pot pătrunde suprafețele de beton într-o mică măsură, dar sunt materiale care formează și o peliculă subțire la suprafață.

Durabilitatea diferitelor tipuri de impermeabilizanti variază foarte mult – de la un an la câțiva ani. Materialele din ulei de in vor avea de obicei cea mai scurtă durată de viață, iar materialele pe baza de apa sau siloxanice vor fi cele mai lungi. Solutiile impregnante trebuie reaplicate periodic în funcție de cat de circulata este suprafata.

Cate straturi se aplica?

Tipul de finisaj sau rugozitatea suprafeței, fie că este noua sau existenta, și starea generală, sunt factori cheie care vor afecta procesul de acoperire pentru un produs. În general, sunt necesare una sau două straturi, care depind din nou de porozitatea betonului. Rata de acoperire pentru un al doilea strat este de așteptat să fie mai mică decât pentru primul.

Cum aplicam?

Cerințele de pregătire a suprafeței pentru impreganare constau, în principiu, în asigurarea unui beton curat și solid. Pentru ca impregnantii să funcționeze conform intenției, este esențială o suprafață curată. De exemplu, grăsimea sau uleiul de la suprafață vor împiedica absorbția substanței de respingere în beton.

Pregătirea betonului existent poate include, de asemenea, repararea oricăror fisuri și goluri cu un material adecvat pentru repararea betonului. Materialele de reparație trebuie să fie destinate utilizării cu beton și adecvate mediului de serviciu. Orice eflorescență care s-a format trebuie, de asemenea, eliminată. Eflorescența apare atunci când umezeala se deplasează prin beton dizolvând sărurile solubile, apoi se disipează lăsând reziduul de sare pe suprafața betonului. Este un contaminant de suprafață care trebuie îndepărtat. Reziduul poate fi îndepărtat prin spălarea suprafeței.

Curatarea suprafetei:

Metodele de pregătire a suprafeței includ curățarea cu aparate de sub presiune și abraziunea mecanică. De asemenea, este posibil să utilizați soluții de curățare care conțin detergenți care nu sunt recomandați pentru curățarea betonului. Este vital ca orice material de curățare să fie compatibil cu betonul prevăzut.

Deși metodele de abraziune mecanică și curățarea cu aparate sub presiune  nu ar trebui să fie necesare pentru aplicarea impregnantului, acestea pot fi efectuate pentru îndepărtarea unui strat existent. Metodele de abraziune mecanică pentru beton includ curățarea cu presiune, care poate fi realizată dacă se exercită o îngrijire adecvată. Scopul este de a asfalta suprafața fără a provoca daune sau scobiri care ar putea necesita reparații. La curățarea cu presiune pot fi necesare presiuni mai mici și o distanță de stand-off mai mare. O alternativă la curățarea tradițională prin sablare este sablarea cu abraziv umed, care include două variante: injectarea de apă în fluxul de aer care propulsează abraziv (similar cu sablarea cu abraziv uscat) sau injecția de abraziv într-un flux de apă care propulsează abraziv (similar cu curățarea apei sub presiune).

Aplicarea cu succes a impregnantilor va împiedica apa, sărurile solubile și alți contaminanți să se absoarbă în betonul poros și îi va prelungi durata de viață.

Solutiile impregnante vor oferi, de asemenea, o anumită protecție împotriva ciclurilor distructive de îngheț / dezgheț în medii exterioare, precum și protecție pentru oțel de armare încorporat.

Un impermeabilizant beton va oferi betonului o viata mai durabila si rezistenta. Il va mentine proaspat si curat.

https://nano-auto.ro/product/protectie-beton-amprentat-decorativ-proaspat-turnat-5-l/

Cu stima,

Madalina Cristea