NANOSTONE

2 Modalitati usoare de a sigila suprafetele din piatra naturala

Pentru a păstra piatra protejată și a arăta grozav pentru anii următori, cu totii trebuie sa stim ca necesita o impermeabilizare si o ingrijire corespunzatoare.

Sigilarea pietrei o va împiedica să se decoloreze în timp și o va proteja de lucruri precum umiditate sau chiar ușoare fisuri și pete .

Dacă ați decis să vă tratați piatra, asigurați-vă că înțelegeți diferențele dintre tipurile de sigilante disponibile pe piață.  Deci, care este diferența și care va funcționa cel mai bine pentru tine?

Lac pentru piatra sau impermeabilizant piatra?

Lacurile pentru piatră se aplică pe suprafața plăcilor sau a blaturilor de piatră. Spre deosebire de impermeabilizanti, soluția rămâne la suprafață și nu pătrunde in piatră.

Lacurile topice tind să fie cele mai populare de pe piață, deoarece sunt ușor de utilizat și pot adăuga multă strălucire pe suprafața pietrei. Ajută la crearea unei bariere aproape impermeabile la suprafața pietrei.

Este important să rețineți că lacurile pot schimba culoarea sau aspectul pietrei dvs

Lacurile nu sunt recomandațe pentru piatra care este deja lustruită, in acest scop evitați utilizarea lor pe granit sau marmură, deoarece acestea pot schimba aspectul.

Impermeabilizantii sau sigiliile penetrante sunt proiectate să pătrundă in suprafața pietrei și să depună particule solide în porii pietrei. Impermeabilizantii pentru piatra acționează prin restricționarea apei, uleiului și a murdăriei. Aplicat corect, un bun impregnator nu va afecta textura sau aspectul pietrei. Majoritatea impermeabilizantilor sunt proiectati să fie rezistenti la apă sau ulei.

IMPORTANT! Dacă un lichid este lăsat pe piatră suficient de mult, în cele din urmă va pătrunde și va pata piatra. Impermeabilizantii va oferi timp pentru a curăța scurgerea lichidului înainte de a avea loc colorarea sau patrunderea in material.

Impermeabilizantii sunt de 2 tipuri: pe baza de solvent si pe baza de apa.

Impermeabilizantii pe bază de solvent(efect umed) pătrund în piatră mai adânc, dar de obicei au un conținut mai mare care participă la reacțiile fotochimice atmosferice si un miros care poate persista, lucru pe care l-ați putea simți deranjant în bucătăria dvs., cu excepția cazului în care intenționați să ieșiți din casă câteva ore.

Impermeabilizantul pe bază de apă pătrunde in interiorul suprafetei la fel de adânc,  acest lucru înseamnă că nu permite lichidelor sa intre in piatra. Odată ce ați decis dacă utilizați un impermeabilizant pe bază de solvent sau pe bază de apă, trebuie să decideți dacă utilizați unul care este hidrofob, ceea ce înseamnă că sigilează apa sau oleofobă, ceea ce înseamnă că restrictioneaza atât apa, cât și petele de ulei.

Într-o baie, un sigilant hidrofob este suficient, dar într-o bucătărie, unde sunt prezente atât lichide, cât și uleiuri, un sigilant oleofob are cel mai mult sens. Deși ambele tipuri de impregnatoare blochează absorbția apei

De asemenea, acestia oferă protecție UV.

Aventaje lac piatra:

 • Lacurile pentru piatra sunt în general economice.
 • Sunt în general ușor de aplicat. Orice persoană poate să le aplice într-un timp scurt.
 • Vor oferi, un strat de protectie pe piatră. Acest strat va preveni cea mai mare parte a uzurii.
 • Anumite lacuri vor oferi o rezistență suplimentară la alunecare. (Deși există tratamente rezistente la alunecare disponibile doar pentru suprafețele din piatră naturală.)
 • Acoperirile vor oferi în general luciu si stralucire

Dezavantaje lac piatra

 • Deoarece majoritatea lacurilor formeaza doar o pelicula protectoare la suprafata, se vor zgâria, exfolia foarte ușor. Acest lucru va necesita lustruire frecventă, lustruire sau reaplicare.
 • Lacurile se pot acumula și pot provoca un aspect inestetic, producând un aspect nenatural.
 • Lacurile de calitate slabă pot deveni galbene. Acest lucru este valabil mai ales dacă piatra este expusă la lumina UV.
 • Anumite lacuri pot bloca capacitatea de respirație a pietrei. Umezeala poate deveni prinsă sub suprafață și poate duce la mucegaire.

Avantaje impermeabilizant

 • Majoritatea impermeabilizantilor nu vor schimba aspectul pietrei(cele cu finish mat). In schimb impermeabilizantul pe baza de solvent va schimba aspectul intr-unul proaspat spalat-umed.
 • Impermeabilizantii nu necesită aplicații frecvente. Deoarece patrund in suprafață, acesta va dura în general câțiva ani înainte ca reaplicarea să fie necesară.
 • Impermeabilizantii nu sunt afectate de lumina UV, deoarece actionand in interior, lumina UV nu poate pătrunde. Din acest motiv pot fi utilizate în aer liber.
 • Sigiliile sunt de obicei hidrofobe, în timp ce unele sunt oleofobe.
 • Formeaza un scut protctor atat la suprafata, cat si in interiorul materialului.
 • Timp de uscare 5- 6 ore

Dezavantaje impermeabilizant

 • Impregnatoarele pe bază de solvenți produc vapori nocivi și inflamabili în timpul aplicării. De aceeaa se recomanda folosirea unui echipament ce contine masca si manusi.
 • Costul inițial al majorității impregnatorilor este relativ ridicat.
 • Sigilarea este o slujbă  ce necesita timp si rabdare Luați în considerare următoarele argumente pro și contra.

Asigurati-va de tipul de suprafata pe care il aveti sau consultati-va cu un specialist de la Nanomax si faceti alegerea corecta.

https://nano-auto.ro/product-category/casa-si-gradina-nanostone/

Cu stima,

Madalina Cristea